Jump to content
TS.CSPOWER.RO #1 217.156.22.108:9987
Connect
VRANCEA.CSPOWER.RO #2 54.37.95.118:27015
Connect
RED.CSPOWER.RO #3 185.254.98.52:27015
Connect
CSGO.CSPOWER.RO #4 51.195.68.15:27015
Connect
GG.CSPOWER.RO #5 212.81.56.12:27015
Connect
CSDM.CSPOWER.RO #6 193.218.204.108:27015
Connect

FREAKHOSTING.COM FIRMĂ PARTENERĂ
HOSTEASY FIRMĂ PARTENERĂ
DREAMSERVER.RO FIRMĂ PARTENERĂ
ROYALSERVERS MASTERSERVER PARTENER

Tot ce trebuie să știți despre: hackerii albi


BoyKa
 Share

Recommended Posts

unauthorized-network-access-confrontatio

În general, când vorbim despre hackeri, ne referim la cei care fură date, identități și atacă persoane sau organizații de bun-simț. DEX online definește hackerul ca fiind o persoană care încearcă să obțină, în mod ilegal, controlul unui sistem de securitate, computer sau rețea, cu scopul de a avea acces la informații confidențiale sau avantaje materiale.

Tipuri de hackeri

Cu toate acestea, există mai multe categorii ale acestei ”vocații”, dintre care, cei mai cunoscuți sunt hackerii negri (black hat hackers). Aceștia sunt taman cei din definiția de dicționar, cei rău-intenționați, care sunt exploatează orice breșă de secutiate din sistemele noastre.

Hackerii albi/etici (white hat hackers) sunt cei care identifică și remediază vulnerabilitățile, de preferat chiar înaintea celor de la paragraful precedent. Aceștia sunt uneori organizați ca și companii sau firme și sunt contractați de cei interesați să se protejeze avant la lettre.

Hackerii gri (grey hat hackers) nu sunt neapărat persoane care doresc să facă rău, dar pătrund în sistemele unor terțe părți fără a-i informa despre asta sau fără a fi contractați pentru o astfel de misiune. Diferența dintre cele două categorii și aceasta este dată de faptul că aceștia din urmă nu exploatează vulnerabilitățile găsite, dar cer recompense pentru a le remedia.

Acestea ar fi principalele categorii, pentru că, dacă mergem mai în profunzime, vom descoperi și altele – hackeri verzi (adică neexperimentați), hackeri albaștrii (sunt cei din categoria albă, dar care sunt angajați de diferite companii sau organizații, pentru a efectua acele white hack attacks intern ) și hackeri roșii (sunt cei care îi atacă pe cei negri, pentru a-i anihila).

Cum au apărut și de ce hackerii albi?

Contrar aparențelor, pare-se că taman acest tip de hacking a apărut întâi… Cumva este și logic, pentru că primii hackeri identificau vulnerabilități și le comunicau utilizatorilor, pentru a fi remediate. Abia după ce unii au realizat că pot avea beneficii pecuniare din acest tip de activități, au apărut și cei negri.

Pentru a explica mai în detaliu , gândiți-vă la antivirusul vostru de acasă. În mod periodic, acesta efectuează scanări de sistem și vă oferă un raport cu privire la vulnerabilitățile descoperite, dacă ele sunt acolo. Ei bine, cam același lucru îl fac și acești hackeri, cu amendamentul că nu vor ”scana” rețeaua noastră de acasă și gadgeturile proprii, ci vor face asta cu marile companii sau organizații. Prin urmare, rolul lor este unul benefic și previn atacurile de tip ramsomware, de pildă.

Modalitățile de penetrare a sistemelor targetate de ei sunt multiple. Ele pot fi atacuri de tip phishing, pen testing, DoS sau scanări efective, cu instrumente specifice, ale rețelelor vizate.

Hackeri albi faimoși

Poate pentru unii numele par cunoscute, pentru alții nu, dar trebuie să reținem că scopul lor nu este publicitatea. Într-un fel, cu cât sunt mai anonimi, cu atât sunt mai de succes în ”meseria” lor.

Marc Maiffret. Cunoscut pentru expunerea vulnerabilităților produselor Microsoft, cum ar fi viermele Code Red, Maiffret a co-fondat o companie de securitate software și a devenit în cele din urmă director de tehnologie al companiei de securitate BeyondTrust.

Kevin Mitnick. Cunoscut anterior ca fiind cel mai căutat infractor cibernetic din America, Mitnick a fost arestat în 1995 și a făcut cinci ani de închisoare pentru hacking. După această întâlnire cu legea, a devenit un hacker cu pălărie albă și acum conduce o firmă de consultanță în domeniul securității.

Robert „RSnake” Hansen. Acest cunoscut hacker cu pălărie albă a fost coautorul termenului de clickjacking. Este președinte și fondator al OutsideIntel, o companie care se concentrează pe descoperirea corporativă și pe informații de afaceri.

La noi, Râmnicu-Vâlcea devenise cunoscut, la un moment dat, drept Hackerville, dat fiind că acolo erau localizate destul de multe atacuri, mai ales de tip black hat, împotriva unor ținte internaționale. Într-un reportaj de la mijlocul deceniului trecut, NBC amintea de unul dintre cei mai cunoscuţi hackeri din lume, românul cunoscut sub pseudonimul de Tinkode. El a reuşit să spargă unele dintre cele mai importante companii şi instituţii din SUA, precum NASA, Departamentul de Apărare sau Oracle, direct din România.

Găseam vulnerabilităţi în aceste sisteme pentru a arăta că nu sunt tocmai sigure, dar totodată şi să-mi cresc reputaţia şi să devin mai bine cunoscut pentru ceea ce fac, a spus el.

Interesant este că, în România el a primit o pedeapsă cu suspendare, în timp ce în SUA nu a fost pus deloc pus sub acuzare, pentru că a alertat companiile de vulnerabilităţile lor, fiind considerat un white hat hacker.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...